Historie tohoto výteÄného receptu sahá až do roku 1800 do mÄ›sta Treviso.
Pokud bychom „tiramisu“ doslovnÄ› pÅ™eložili, znamenalo by to „vezmi mÄ›“.
Původnà úÄel tohoto dezertu byl, aby působil jako pÅ™Ãrodnà afrodiziakum a dodal mužům sÃlu k manželským sexuálnÃm hrátkám.
Co obsahuje hÅ™ÃÅ¡né tiramisu?
Tiramisu obsahuje mascarpone (z toho důvodu je to jeden z nejtuÄnÄ›jÅ¡Ãch dezertů), syrová vejce, dlouhé piÅ¡koty, espreso, cukr, mandlový likér amaretto a kakao. S pár surovinami vykouzlÃte neskuteÄnou dobrotu.
Originálnà tiramisu
Budete potřebovat:
- dlouhé cukrářské piškoty (savoiardi)
- silnou kvalitnà kávu
- žloutky
- cukr
- mascarpone
- amaretto
- kakao na posypánÃ
Postup:
- k ruce si pÅ™ipravte hrnek s Äerstvou, silnou kávou
- do kávy přilijte panáka amaretta
- žloutky s cukrem vyšlehejte
- do krému ze žloutků a cukru pomalu pÅ™imÃchejte mascarpone
- pÅ™ipravte si vhodnou formu a pomalu skládejte vrstvu namoÄených piÅ¡kotů v kávÄ›, krém ze žloutků s mascarpone, piÅ¡koty, krém (poslednà vrstva musà být krém)
- dezert posypte kakaem a dejte vychladit do lednice, ideálně přes noc
- přejeme dobrou chuť
Tip: pravé italské tiramisu pÅ™ipravte partnerovi jako souÄást romantické veÄeÅ™e. Na vlastnà kůži si ověřÃte, zda skuteÄnÄ› tato pochoutka působà jako afrodiziakum.
Varianty na originálnà tiramisu
stejnÄ› jako vÅ¡echny známé recepty se i dezert tiramisu doÄkal mnoha obmÄ›n. Syrová vejce se Äasto vynechávajà (kvůli možné nákaze salmonelózou), piÅ¡koty se namáÄejà do dezertnÃho vÃna Marsala a z bÃlků se Å¡lehá snÃh.Â
PonÄ›kud netradiÄnà variace jsou s nutellou, mandlemi Äi Å¡lehaÄkou. Obzvlášť Äeské hospodyňky si zvykly sýr mascarpone nahrazovat pomazánkovým máslem. U verze pro dÄ›ti zas nebude chybÄ›t vanilkový tvaroh nebo pudink. O tom, co jeÅ¡tÄ› je tiramisu a co už ne, nemá cenu pÅ™ÃliÅ¡ diskutovat. Protože důležité stejnÄ› je, jak vám nejvÃce chutná. Takže pokud si do nÄ›j pÅ™idáte viÅ¡nÄ›, proÄ ne? Nechte si chutnat!